Työpaikkakuntoutuksen avulla uudelle uralle

Jori Hakkarainen, 50, on tyytyväinen myymälänhoitaja varaosaliikkeessä. Monen leikkauksen jälkeen on mahtavaa tehdä työtä, jossa kädet ja selkä eivät kipeydy.

Työpaikkakuntoutuksen avulla uudelle uralle

Jori Hakkarainen, 50, on tyytyväinen myymälänhoitaja varaosaliikkeessä. Monen leikkauksen jälkeen on mahtavaa tehdä työtä, jossa kädet ja selkä eivät kipeydy.

15.2.2018
Tampere
TEKSTI Terhi Friman
KUVAT Rami Marjamäki

Jori Hakkarainen toimii RST-Steel Oy:n myymälänhoitajana Pirkkalassa Tampereen kupeessa. Työ on kiinnostavaa kaikenlaisten autoihin liittyvien ”kiiltävien” tilaamista, myymistä ja lähettämistä sekä verkkokaupan teknistä ylläpitämistä.

– Tämä työ on monipuolista kaikin tavoin. Kroppa ei rasitu liikaa, kun välillä voi istua ja tehdä töitä koneella, mies kiittelee.

Vanha ammatti ja pohjoinen jäivät

Entisessä elämässään Jori Hakkarainen testasi ajoneuvoja. Perhe asui työn takia Ivalossa viitisentoista vuotta. Niskavamman ja vaikeiden olkapääkipujen vuoksi Hakkarainen joutui kuitenkin jättämään testikuljettajan työn. Hänelle tehtiin neljä isoa leikkausta vuosina 2009–2014.

Kipuja riitti. Kuntoutusjaksot ja sairauslomat olivat aikoja, jolloin Jori ei ollut parhaassa vedossa henkisestikään.

– Miestä se söi. Jouduin luopumaan ammatista, josta tykkäsin, Jori sanoo.

Hän ennätti tehdä työtä testaajana 15 vuotta. Toisinaan entinen työnantaja soittaa ja kysyy keikalle. Harvemmin tulee lähdettyä.

-Pohjoisen jätin ihan mielelläni: en kaipaa 4045 asteen pakkasia yhtään, vaikka lomalla Ivalossa onkin mukava käväistä.

Työkokeilun kautta uuteen työhön

Lääkinnällinen kuntoutus leikkausten jälkeen kesti pitkään. Käsien liikeradat olivat hyvät, vain voimaa puuttui. Maitopurkkikaan ei noussut suoralta kädeltä. Kuminauhajumppa tuli tutuksi.

Neljännen leikkauksen jälkeen virisi optimismi.

Hakkarainen kiittelee työeläkekuntoutusta. Hän pääsi työeläkeyhtiön kautta VKK:n ammatilliseen kuntoutukseen. Hakkaraisen aiempaa työkokemusta erityisesti autoalalta ja myyntityöstä hyödynnettiin suunnitelman laatimisessa. Tavoitteeksi asetettiin uuden työn löytyminen työpaikkakuntoutuksen kautta. Liikkeelle lähdettiin työkokeilulla.

Sopivan työpaikan etsiminen vaati sisukkuutta, ja sitä Jorilla onneksi on. Hän oli itse hyvin aktiivinen, kierteli uutterasti kysymässä töitä ja teki hakemuksia. Viisikymppinen ei ole työmarkkinoilla kovin kuumaa kamaa; usein avoinna olleeseen työhön valittiin parikymppinen. Oma aktiivisuus ja asenne ovat ratkaisevia. Sopiva työtehtävä löytyi autovarusteisiin erikoistuneesta RST-Steel Oy:stä.

Kello muistuttaa: lähde kotiin!

Työkokeilun jälkeen työssäoppimista jatkettiin palkallisella työhönvalmennuksella. Jori tekee kesään 2018 saakka kuusituntista työpäivää. Sen jälkeen hän aloittaa normaalit työpäivät.

Aktiivinen mies on pannut uudella työpaikalla tuulemaan. Tavarat on järjestelty uuteen uskoon, ja myymälä näyttää siistiltä.

– En ole perfektionisti mutta tykkään siitä, että tavarat löytyvät sieltä, mistä pitääkin.

Eläkkeelle jääminen ei ollut koskaan vakavasti harkinnassa, vaikka lääkäri sitä jossakin kohdassa väläyttikin. Jori ei katso olevansa fyysisesti vajavainen.

Hän viihtyy hyvin töissä:

–Joudun laittamaan kellon soimaan, että huomaan lähteä kotiin.

Jori on etsiskellyt uudessa tilanteessa uusia harrastuksia. Sählyssä hän on maalivahtina. Lasten harrastukset kuljettavat miestä futsaliin ja lätkähalliin. Moottoripyörän selkään hän nousee aina, kun aikaa on.

palvelumme

13.9.2018
Tampere

Kahden toimijan yhdistyminen tarkoittaa käytännössä isoa työtä eri sektoreilla. On yhdisteltävä esimerkiksi järjestelmiä, toimintatapoja, prosesseja ja työryhmiä.... more

korean comwel
6.9.2018
Helsinki

Korea Workers' Compensation & Welfare Servicen (Comwel) kuntoutusjohtaja Tae Jin Mun ja hallintojohtaja Kwan seog Kim kävivät tutustumassa ammatilliseen ja toimintakykykuntoutukseen VKK:ssa 6... more

VAKUUTUSKUNTOUTUS VKK
Hämeentie 19 B, 00500 HELSINKI
Käyntiosoite: Käenkuja 1 B
tel 09 2312 2000
Löydät meidät somesta:

© Vakuutuskuntoutus 2018