Nina Hemming
Pilvilinna vaihtui hetkessä elämiseen

Vaikka elämä on koetellut, Nina Hemming ei ole antanut periksi. Sopiva proteesiratkaisu ja ammatillinen kuntoutus mahdollistavat työelämässä jatkamisen.

Nina Hemming
Pilvilinna vaihtui hetkessä elämiseen

Vaikka elämä on koetellut, Nina Hemming ei ole antanut periksi. Sopiva proteesiratkaisu ja ammatillinen kuntoutus mahdollistavat työelämässä jatkamisen.

6.6.2017
Vantaa
TEKSTI Tarja Västilä
KUVAT Ville Rinne

Aurinkoinen kesäpäivä, prätkä alla, poikaystävä ohjaimissa. Sitten idylli särkyi.

− Suistuimme tieltä lyhtypylvääseen. Tapahtumasta ja sitä edeltävistä viikoista en muista itse mitään, kertoo Nina Hemming liki 30 vuoden takaista onnettomuudesta.

Hemmingin vasen jalka irtosi polven alapuolelta, sairaalassa polvi poistettiin ja reisi amputoitiin. Nuori nainen oli tuolloin 20-vuotias, syksyllä odotti viimeinen iltalukiovuosi.

− Olin ollut sportaholic: treenasin nopeutta, kestävyyttä ja voimaa eli kaikkea, mitä pesäpallo vaati. Harrastin jazztanssia, squashia ja laskettelua. Ajattelin, että tuleva työnikin liittyy liikuntaan.

Mieli suojassa

Hemming toipui nopeasti, hän pääsi sairaalasta jo kolmen viikon jälkeen. Sinnikäs Nina palasi kouluun. Kulku sujui sauvojen avulla.

− Kun minut herätettiin sairaalassa ja kuulin tapahtuneesta, päätin katsoa eteenpäin. Suojelin mieltäni kieltämällä tosiasioita ja pilvilinnoittelemalla. Naiseuteen tuli kyllä iso kolaus.

Proteesia alettiin tehdä loppuvuodesta, keväällä Hemmingistä tuli ylioppilas, puoli vuotta kului Australiassa ja seuraavana vuonna alkoivat valokuvalaborantin opinnot.

− Kävelyä proteesin kanssa jouduin opettelemaan, mutta vähitellen sekin alkoi sujua. Vieläkään proteesi ei ole osa minua, mutta se on rakas apuväline.

Kärsivällinen kokeilija

Hemming jatkoi opintojaan oppisopimuksella ja perusti sitten mainoskuvauksiin erikoistuneen yrityksensä. Henkinen ja fyysinen kantti oli kovilla, kun holkki vaihtui alussa parin vuoden välein. Tyngässä oli iho-ongelmia.

− Vuonna 2014 otin vakuutusyhtiöön yhteyttä ja pyysin, että palkassa tultaisiin vastaan. Tein tuolloin fyysistä sisustustyötä: jouduin asentamaan, kiipeilemään ja viemään tavaroita asiakkaille.

Vakuutusyhtiön toimeksiannosta Vakuutuskuntoutus VKK ry alkoi selvitellä sekä Ninan työssä pärjäämistä että sopivaa proteesia ja holkkia.

− Työ toi haasteita proteesinkäyttäjälle, ja tarvittiin ammatillista suunnittelua kevyemmän työnkuvan löytämiseksi. Kärsivällisyyttä vaadittiin, kun Nina testasi useita proteeseja parin vuoden ajan, kertoo kuntoutussuunnittelija Tanja Virtanen VKK:sta.

Ammatillisten vaihtoehtojen mietintään Hemming sai tukea Virtasen kollegalta, kuntoutussuunnittelija Niina Urholta. Pitkäaikainen ratkaisu oli tarpeen, sillä 45-vuotiaalla kuntoutujalla työvuosia oli vielä paljon edessä.

Arkkitehtuurista kiinnostunut Hemming aloitti teknisen piirtäjän opinnot viime syksynä. Tuleva ammatti on kevyempää istumatyötä.

 

Moniammatillista yhteistyötä

Mukaan yhteistyöverkostoon tuli proteesikävelyyn erikoistunut ja proteesimestarien kanssa yhteistyötä tekevä fysioterapeutti. Hänen ja HUS:n apuvälineteknikon Emilia Siposen mukaan Nina hyötyisi aktiivisemman tason proteesista.

− Mikroprosessoriohjattu polvinivel reagoi kävelyasentoihin, ja liikkuminen on luontevaa. Siihen liittyy toimintakyvynkin mittaamista esimerkiksi portaissa ja tuolilta nousemisessa. Tavoite on, ettei aktiivisen liikkujan proteesiratkaisu kuormittaisi tynkää, kertoo Virtanen.

− Älypolvi on kuin aivot: se oppii liikkeet ja on askeleen edellä. Kun testasin sitä juoksumatolla, en ollut kokenut 30 vuoteen sellaista tunnetta, liikkumisen iloa, lisää Hemming.

Parasta tässä ja nyt

− Tunnen itseni etuoikeutetuksi, ammattitaitoista porukkaa on ollut ympärillä. Yhteistyö on ollut antoisaa, joskin eri polvien kokeilu raskasta. VKK:n ja vakuutusyhtiön avulla olen saanut hienoja mahdollisuuksia, myös taloudellisen mahdollisuuden kouluttautua uudelleen vielä aikuisiällä.

Talvella Hemming oli mukana Paralympiakomitean ja Lumilautaliiton kuvauksissa: Kaikki snoukkaa -filmi tulee ulos syksyllä. Kokonaisvaltainen kehonhallinta tukee arkea, johon kuuluu kuntonyrkkeilyä ja lumilautailua sekä melontaa ja retkeilyä luonnossa miesystävän ja koiran kanssa. Harrastukset auttavat pääsemään päähän ja lihaksistoon sisälle.

− Olen oppinut kärsivällisemmäksi: pienet pyrähdykset riittävät, ei tarvitse kiitää. Maailma voi muuttua silmänräpäyksessä. On tänään tässä ja nyt, huomista mietitään huomenna.

palvelumme

Lokomat-kävelyrobotti
12.11.2018
Oulu

Verve Oulu Uusikatu on vahva valtakunnallinen toimija vaativassa kuntoutuksessa. Oulussa on otettu nyt askel kohti tehokkaampaa neurologista kuntoutusta investoimalla Lokomat®-kävelyrobotiikkaan.... more

2.2.2018
Helsinki

Helsingin kaupungin apuvälinepalveluiden apuvälineasiantuntijat kutsuivat VKK:n kuntoutussuunnittelijoita kertomaan, miten toimitaan, kun apuvälineitä hankitaan liikenteessä tai työtapaturmassa v... more

VAKUUTUSKUNTOUTUS VKK
Hämeentie 19 B, 00500 HELSINKI
Käyntiosoite: Käenkuja 1 B
tel 09 2312 2000
Löydät meidät somesta:

© Vakuutuskuntoutus 2018