Heidi Suomi
Onni onnettomuudessa

Heidi Suomi joutui vaihtamaan alaa työtapaturman seurauksena. Vakuutuskuntoutus VKK ry:n avulla löytynyt koulutusohjelma auttoi hänet takaisin työelämään.

Heidi Suomi
Onni onnettomuudessa

Heidi Suomi joutui vaihtamaan alaa työtapaturman seurauksena. Vakuutuskuntoutus VKK ry:n avulla löytynyt koulutusohjelma auttoi hänet takaisin työelämään.

8.12.2017
Helsinki
TEKSTI Pi Mäkilä
KUVAT Juho Kuva

Vielä muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudulla asuva Heidi Suomi oli ihan tavallinen parikymppinen varastotyöntekijä. Kunnes yhtenä työpäivänä hän kaatui trukin päältä ja putosi betonilattialle. Tapaturmasta alkoi kierre, joka vei Suomen lääkäriltä toiselle yli vuoden ajan.

Vuosi tapaturman jälkeen Suomi pääsi vihdoin magneettikuviin. Fysiatrin lausunnon mukaan Suomen välilevyt olivat huonossa kunnossa ja hermot jumissa. Se selitti jalan puutumisen ja jalkaan myöhemmin ilmaantuneet halvaantumisreaktiot.

– Minulle suositeltiin leikkausta, mutta en aluksi uskaltanut mennä siihen, sillä pieleen mennessään leikkaus olisi saattanut viedä kävelykyvyn kokonaan. Lääkärit saivat minut kuitenkin taivuteltua, sillä heidän mukaansa halvaantumisvaara olisi ollut suurempi ilman leikkausta.

Uudelle uralle

Leikkauksen jälkeen Suomelle selvisi, ettei hänellä enää ollut asiaa varastotöihin. Myös kaikki työt, joissa joutuu seisomaan tai istumaan pitkiä aikoja kerrallaan, olisivat jatkossa poissuljettuja.

Kaksi vuotta tapaturman jälkeen Suomi pääsi vakuutusyhtiön kautta VKK:n ammatilliseen kuntoutukseen. Sitä Suomi kuvailee onnenpotkuksi.

– Olin aluksi vähän skeptinen, sillä pelkäsin, että minun käsketään vain hakea jollekin alalle, joka sattuu työllistämään. Epäilykseni olivat onneksi vääriä. VKK:n kuntoutussuunnittelija ymmärsi, että kyse on minun elämästäni ja siitä, mitä itse haluan tehdä. Sain itse miettiä, mikä minua kiinnostaa oikeasti.

Ohjaustapaamisissa kartoitettiin Suomen kiinnostuksen kohteita ja osaamista. Oma ala löytyi valokuvausharrastuksen kautta, ja pian hän sai valintakirjeen postissa elokuva- ja videoalan opintoihin.

– Minua tuettiin tosi paljon, ja aina jos tuli kysyttävää, pystyin milloin vain laittamaan yhteyshenkilölleni sähköpostia. Kohtaamiset olivat positiivisia ja minusta tuntui, että minua oikeasti kuunneltiin. En tiedä olisinko jaksanut taistella oikeuksieni puolesta, kun tuntui siltä, että olin jo käyttänyt kaikki voimavarani aiemmin.

Kohti valoisampaa tulevaisuutta

Suomi on opiskellut elokuva- ja videoalaa ammattioppilaitos Keudassa vuoden 2017 alusta. Tulevaisuus näyttää vihdoin valoisalta.

– Olen jo saanut koulun kautta työkeikkoja, ja oma kuntoutustilanteeni näyttää tosi hyvältä. Olin ajatellut jo varastotöissä alanvaihtoa, mutta hyvästä työstä ei kannattanut vaihtaa pois. Oli tavallaan onni onnettomuudessa, että en enää saanut palata takaisin vanhaan työhön.

Suomen kuntoutuminen ei ole kuitenkaan sujunut täysin ilman takapakkia.

– Aloitin opinnot tammikuussa ja pääsin työharjoitteluun tuotantoyhtiöön jo alkuvuodesta. Selän kanssa tuli kuitenkin pian takapakkia, kun välilevy repesi ja jouduin taas sairaalaan. Sen jälkeen olen oppinut ottamaan rauhallisemmin.

Tapaturmat jättivät jälkeensä myös pysyvän hermovaurion.

– En tule koskaan toipumaan ihan kokonaan, mutta pystyn kuitenkin liikkumaan ja elämään ilman jatkuvaa pelkoa kivusta. Leikkauksen ja sen jälkeisen kuntoutuksen takia koko elämänlaatuni on parantunut valtavasti.

palvelumme

emma holmberg
27.10.2017
Helsinki

Emma Holmberg joutui lopettamaan maalarin työn tenniskyynärpään vuoksi. Hankalassa tilanteessaan hän haki työeläkekuntoutusta ja pääsi mukaan yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville... more

Heidi Foxell
28.9.2017
Vantaa

– Ei minulla ole koskaan ollut muuta uratavoitetta kuin poliisin työ. Olen halunnut poliisiksi lapsesta asti. Tiesin aikoinani myös, että haluan käydä armeijassa hakemassa johtajakoulutusta,... more

VAKUUTUSKUNTOUTUS VKK r.y.
Hämeentie 19 B, 00500 HELSINKI
Käyntiosoite: Käenkuja 1 B
tel 09 2312 2000
Löydät meidät somesta:

© Vakuutuskuntoutus 2018